Glasuld-Isolerings-Materiale

ISOVER InsulSafe – glasuld isolering

Er et løsuldsprodukt fremstillet af glas, der anvendes til efterisolering

Hvad er glasuldisolering?

Glasuld og stenuld er kendt under fællesbetegnelsen mineraluld. Her bliver uldet (Isover InsulSafe) lavet af op til 80% genbrugsglas, mens stenuld (Rockwool) er udvundet af sten. Forskellen på de to typer ligger i produktionsmetoden og fiberstrukturen, men har derudover mange af de samme egenskaber. Glasuld er et produkt, som bliver hyppigt anvendt som isolering, fordi det er godt til at varmeisolere boliger. Her kan du få en lav lambdaværdi (λ) på mellem 0,032-0,044, hvor den typisk ligger på 0,034.

isover insulsafe wallKnauf supafilSuperglas Superwhite 40

Der er tre førende producenter af glasuld:

Du vil højst sandsynligt støde på glasuld nævnt som ISOVER. ISOVER er nemlig den kendte, danske glasuldsproducent, og virksomheden har base i Vamdrup. I 1988 blev ISOVER opkøbt af Saint-Gobain, som er en multinational, fransk virksomhed, der er den største fremstiller af mineraluld. Isovers isolering er udviklet af op til 95% glas, hvoraf de 80% er af genbrugsglas fra vinduer, flasker m.m. De sidste 5% er en miljøvenlig bindertype kaldt melasse. Firmaet går generelt ind for bæredygtighed i både produktion som emballage.

En anden, stor producent af glasuldisolering, er Knauf. Virksomheden har base i Tyskland og producerer brunt isolering, der indeholder en høj mængde af genbrugt materiale: op til 80% genbrugsglas, som primært fremstilles af naturligt forekommende materialer. Isoleringen fra Knauf bliver fremstillet som formstykker og ruller til loft og vægge kaldet Knauf Ecobatt. Knauf laver også et hvidt granulatsprodukt til indblæsning, kaldet Superfill wall til væggen og superfill loft til indblæsning på loftet og i etageadskillelse.

Det tredje, men knap så kendte brand, der leverer isolering af glasuld, er Superglass. Superglass er et engelsk firma, som producerer lyst, nærmest hvid isolering, som har en vatlignende konsistens. Her er også en høj mængde af genbrugsglas anvendt, op til 84%. Superglass går op i bæredygtighed og lavt energiforbrug i deres produktion. Her kan du få glasuld kaldt Superwhite med forskellige lambdaværdier, der er velegnet til forskellige formål. Det er eksempelvis (λ) 34 eller 40 til hulmursisolering.

Fælles for de tre producenter er deres materialer med det høje indhold af genbrugsglas, og dermed er det altså tre virksomheder, der har et øget fokus på bæredygtighed.

Isoleringsmateriale Glasuld
Isoleringsmateriale Glasuld

Hvordan fremstilles glasuldisolering?

Den tyske Hager udviklede i 1929 den første metode til at producere glasuld. Metoden bliver derfor kaldt for Hager-metoden, men også candyfloss-metoden. Ulden bliver fremstillet gennem en smeltning ved høje temperaturer af råmaterialet, som er genbrugsglas af sand, soda, kalk og glasskår. I flydende form bliver det trukket ud som fine, elastiske tråde eller fibre, og den uldlignende konsistens minder om candyfloss. Efterfølgende presset fibrene til isolering og bliver formet.

ISOVERs glasuldisolering bliver i stedet for den oprindelige Hager-metode fremstillet med TEL-metoden, som er udviklet af selskabet Saint-Gobain. Her bliver isoleringen også smeltet af genbrugsglas og derefter slynget til tynde, tilfældigt sammensatte tråde. På den måde opstår der mange, små luftlommer, som holder på stillestående luft, der er velegnet til varmeisolering. Denne metode gør ulden mere komprimeret og også meget lettere.

Glasuld kan du både få i et utal af varianter som batts eller formstykker, rørskåle, ruller, plader, granulat og murfilt. Da du kan få dem i forskellige størrelser og tykkelser, kan det være nemmere at arbejde med til de forskellige formål, da det vil kræve mindre tilskæring. I granuleret form har Isover InsulSafe en lambdaværdi på 0,042, når det anvendes på loftet, mens det har en lambdaværdi på 0,033, når det indblæses i hulmuren.

Materialet bliver under produktionen tilsat mineralske olier, som fungerer som støvbinder og fugtafviser. Det er ikke tilsat sundhedsskadelige stoffer, hvilket er grunden til, at det må anvendes i svanemærkede huse.

Hulmursisolering af hus med isover insulsafe wall
Hulmursisolering af hus i køge med Isover Insulsafe Wall

Hvor bruges glasuldisolering?

Glasuld er et isoleringsmateriale, som kan bruges til alle typer af isoleringsarbejde af bygninger og rør. Det bruges derfor både til isolering af nyere huse, ligesom det er velegnet til efterisolering af ældre huse, der skal bruge et ekstra lag isolering.

Loftisolering: Varme stiger opad, og derfor kan det være en god idé at isolere sit loft og tag. Når glasuld (Isover InsulSafe) skal bruges som isolering på loftet, kan batts blive lagt i loftrummet, eller det kan blive blæst ind i granuleret form på loftet som giver det bedste resultat uden samlinger.

Hulmursisolering: Hulmuren er det rum, der er mellem formuren og bagmuren. Du kan isolere hulmuren med Isover InsulSafe. I denne isoleringsproces bliver materialet blæst ind i hulmuren gennem et lille hul, hvilket er en skånsom metode til at indblæse isolering.

Ydervæggen: Er hulmuren trang, kan det være en idé at isolere sin ydervæg, som i fagsprog hedder en facadeisolering. En facadeisolering løses ved at pakke husets facade ind i isoleringsbatts. Disse plader bliver efterfølgende pudset. En isolering af den udvendige side af muren er med til at minimere kuldebroer.

Indervægge: Glasuld-batts og Isover InsulSafe kan også bruges til isolering af indervægge. Det gælder også for skråvægge.

Etageadskillelse: Isover InsulSafe kan anvendes i hulrummet ved etageadskillelser, hvor man eksempelvis gerne vil have isoleret bedre, fordi der er lydt, træk og fodkoldt. Isoleringen kan indblæses igennem små huller i enten gulvet, fra undersiden eller som rand isolering i skunken.

Rørisolering: Da glasuld også kan være udformet som rørskåle, er glasuld også nemt at anvende som teknisk isolering. Det omfatter eksempelvis rørisolering, hvor isoleringsmaterialet påsættes rørene.

Isolering af tag: Glasuldisolering med formstykker eller ruller kan desuden anvendes til isolering af dit tag, det er også muligt at anvende Isover InsulSafe til isolering af tag.

Suger glasuldisolering fugt?

Nej, det gør den ikke. Med en isolering af glasuld behøver du ikke at være nervøs for, at den suger fugt og dermed risikerer skimmel eller fugtskader.

Glasuldisolering som lydisolering?

Glasuldisolering kan optage en del lyd, når det bliver anvendt som isolering. Derfor kan det bruges til at forbedre akustikken i din bolig, hvis du eksempelvis oplever larm fra gaden, i mellem etager, m.m.

 

Fordele ved glasuldisolering

  • Glasuldisolering er en isolering med lav lambdaværdi, jo lavere, jo bedre. Det er derfor velegnet som et varmeisolerende materiale til dit hjem.
  • Glasuld er klassificeret i brandklasse A1. Det er derfor et materiale, der ikke er brændbart.
  • Materialet er meget holdbart med sin lange levetid.
  • Isoleringsmateriale af glasuld er et bæredygtigt materiale. Da det er udviklet af en høj mængde genbrugsglas, er der et nedsat energiforbrug, fordi der skal bruges lavere temperaturer til at omdanne det. Det kan desuden genanvendes efter brug.
  • Glasuldisolering har en lav miljøpåvirkning i kraft af at have langt den mindste mængde af skadelige tilsætningsstoffer, hvorfor det kan anvendes i miljømærkede hjem.
  • Materialet er blødt, let og behageligt at arbejde med, da det er fleksibelt og formstabilt. Det kommer desuden i forskellige størrelser, hvilket giver minimal tilskæring. Det er et alsidigt materiale, der kan bruges på mange områder.
  • Materialet er gennemtestet.
  • Glasuldsisolering er nem at transportere, da det kommer i komprimerede pakker.
  • Det er et vandafvisende materiale, som også modstår skimmel og svamp.
  • Det har lydisolerende egenskaber.
  • Det skrider ikke ud af hulmuren, hvis du renoverer og gerne vil udskifte vinduer eller lignende.
  • Det kan blæses ind i hulmuren med et nænsomt indgreb gennem et meget lille hul ned til 18mm.
  • Det støver ikke, som andre materialer kan gøre.
    Indblæsning af Isover Insulsafe på loft
    Indblæsning af loft med Isover Insulsafe

    Autoriseret ISOVER Indblæser        Byg Garanti materialer

    Bruger Calidi glasuldisolering?

    Ja, det gør vi! Vi er et dedikeret team, som er autoriseret ISOVER indblæser. Det betyder, at vi har specialiseret os i at isolere med ISOVER Insulsafe glasuldisolering både i hulmuren og på loftet. Du kan derfor være sikker på, at vi kan vores kram. Vi anbefaler netop dette produkt, da vi mener, det for tiden er et af de bedste isoleringsmaterialer på markedet. De mange fordele, der er at hente i dette varmeisolerende, fugt- og brandafvisende materiale, taler nemlig for sig selv.

    Når vi skal isolere en hulmur ude hos dig, kan vi gøre det ved et meget nænsomt indgreb i din hulmur. Vi sørger selvfølgelig også for at lukke indblæsningshullet igen med en fuge, som matcher den allerede eksisterende fuge så godt som muligt.

    Er det i stedet loftet, du gerne vil have isoleret med glasuld, trækker vi vores indblæsningsslange ind på loftet, som så vil blæse granulatet ud i loftrummet ovenpå den allerede eksisterende isolering.

    Vil du gerne dykke mere ned i de to processer, kan du springe ind på vores side om hulmursisolering og loftisolering.

    Alliér dig med Calidi, så får du et knivskarpt tilbud og en effektiv efterisolering af din bolig. Vi tilbyder kvit og frit at sende vores energivejleder ud til dig, inden vores håndværkere går i krig med projektet, som så vil inspicere det område, du ønsker at få isoleret. Og selvom du ikke bor i nabolaget, så skal du ikke holde dig tilbage for at gribe røret og tage kontakt til os. Vi efterisolerer nemlig huse i hele landet og står gerne til rådighed for dit projekt.