EPS Isolerings Materiale

Flamingo/EPS 

Hvad er EPS?

EPS, der er forkortelsen for ekspanderet polystyren, er en celleplast, men du kender det måske nærmere som flamingo. Det er et halvhårdt men let isoleringsmateriale produceret af plast, som du kan få både i form af små, luftige kugler eller plader i forskellige størrelser og tykkelser.

EPS er ofte anvendt som isolering af bygninger og har en høj isoleringsevne grundet dets lambdaværdi (λ), der ligger på 0,035-0,040.

Hvordan fremstilles EPS?

Dette isoleringsmateriale bliver fremstillet af plastik baseret på råolie, der bliver skummet op med vanddamp og dermed omdannet til luftige kugler, man kan bruge som granulat. Skal produktet være det, vi kender som flamingoplader, bliver disse kugler smeltet, støbt og trykt sammen til store blokke, der efterfølgende skæres ud til faste plader. Slutproduktet er et isoleringsmateriale, som er en smart kombination af 98 % luft og 2% polystyren, hvilket også giver EPS det fælleseuropæiske navn ”Airpop – engineered air”. Det er nemlig den jævne, stillestående luft i materialet, som gør EPS godt anvendt som isolering.

Vores EPS kugler er dækket i en grafitcoating, hvilket giver dem et gråt, dækket udseende. Grafit er også det, der eksempelvis er i stanioltæpper. Når kuglerne er dækket af et lag grafit, bliver flamingoen mere varmereflekterende og når op på en isoleringsværdi, som er op til 20 % bedre end den almindelige, hvide flamingo. Grafitlaget gør også, at materialet sætter sig bedre i hulmuren og bliver formstabilt. Dette betyder, at du kan anvende tyndere plader i eksempelvis tyndere konstruktioner.

EPS-Isolerings Materiale
EPS Isolerings Materiale

Hvor bruges EPS?

EPS kan anvendes primært som isolering i lukkede konstruktioner som fx hulmuren eller gulvet. Det bruges sjældent til indvendige konstruktioner fx den indvendige side af vægge og lofter, da materialet skal være pakket godt ind og være brandmæssigt forsvarligt.

Hulmur: I granuleret form bruges EPS typisk i hulmuren og bliver blæst ind ved lavt tryk. Materialet arbejder ikke særlig godt sammen med andre former for isoleringsmateriale, hvorfor hulmuren skal være tom, før det blæses ind.

Fundament: EPS-pladerne kan placeres under gulvet som gulvisolering. Det kan lægges direkte ovenpå et lag sand, før der støbes beton og lægges gulv fx i forbindelse med renovering af badeværelse, eller når der skal lægges gulvvarme. 

Terrændæk: Isolering af flamingo kan placeres under terrændæk og som isolering af kældervægge, hvor der er uopvarmede flader.

Facade: Flamingoplader er egnede til isolering af facaden.

Tagkonstruktion: Kan anvendes som udvendig isolering typisk af flade tage.

Etageadskillelse: Kan i visse tilfælde anvendes til efterisolering af etageadskillelser i boligen.

Suger EPS fugt?

Nej. Da EPS er et materiale lavet af plastik, er det både fugt- og vandafvisende. Det betyder, at der ikke trænger vand ind i materialet, og dermed er der ikke risiko for fugtskader.

EPS som lydisolering

EPS har støjreducerende effekter, når det anvendes som isolering.

Jeg har allerede flamingo i min hulmur?

Som husejer har du måske allerede flamingo i din hulmur men oplever alligevel en dårlig isolering. Det kan der være en god grund til. Flamingoen kan være stykker i forskellig størrelse, som gør, at der kan være for store huller mellem stykkerne, der ikke varmeisolerer så godt. Jo flere små luftlommer jo bedre, da det er den stillestående luft, der er isolerende.

Hvis du oplever lugtgener, kan det være, fordi flamingoen har været genanvendt som isoleringsmateriale efter eksempelvis brug som kasser til fisk og grøntsager, hvor denne flamingo er blæst ind. Dette kan skabe lugtgener.

Derfor er vores anbefaling, at hvid granuleret flamingo fjernes, inden der blæses et nyt isoleringslag ind.

Fordele ved EPS isolering?

 • Materialet har en høj isoleringseffekt i kraft af sin jævne og høje mængde af luft.
 • Materialet er let, formbart og nemt at håndtere, da det let kan tilpasses til formålet. Flamingopladerne er nemme at tilskære.
 • Produktet falder ikke sammen over tid og fordeler sig godt og tæt i hulmuren.
 • EPS er et uorganisk materiale, der både er fugt- og vandafvisende, hvorfor der heller ikke vil opstå skimmel.
 • Det er også et isolering, som er modstandsdygtigt overfor skadedyr.
 • Flamingo kan modstå et højt tryk og er derfor stødabsorberende.
 • Produktet angriber ikke murbindere af metal.
 • Det er et 100 % genanvendeligt materiale, hvilket gør materialet forholdsvist miljøvenligt.
 • Isoleringen er med til at absorbere lyd.
 • Det er både gift- og lugtfrit.

Ulemper ved EPS isolering?

 • EPS er klassificeret i den dårligste brandklasse, F. I kraft af at være et plastikprodukt, vil det smelte ved høje temperaturer og er altså ikke modstandsdygtigt mod brand.
 • Det er ikke velegnet til efterisolering af hulmure, da det kan kun blæses ind i tomme hulmure, da granulatet ikke er samarbejdsvilligt med andre isoleringsmaterialer.
 • Transporthåndtering af isoleringen kan være besværligt end andre isoleringsmaterialer i kraft af, at det fylder mere og derfor er sværere at transportere, når det skal ind i bilen. Det vil også fylde meget i gårdspladsen. Og går der hul på emballagen, de små kugler opbevares i, flyver de små kugler rundt og er svære at indsamle igen.
 • EPS-kuglerne kan falde ud, hvis muren skal åbnes eksempelvis i forbindelse med udskift af vinduer.
 • Materialet har en høj klimabelastning, når det skal fremstilles, da isoleringen er udvundet af plast, som baserer sig på et fossilt brændstof, råolie.

Bruger Calidi EPS?

Ja, det gør vi! Det er dog sjældent, vi benytter os af EPS til efterisolering grundet ulemperne, du kan læse om ovenfor. Vi vil dog gerne give dig vores anbefaling med på vejen. Vi mener nemlig, at ISOVERS Insulsafe er det bedste materiale til isolering af både hulmur og loft, der er at finde på markedet. Derfor har vi specialiseret os i dette, så du får de bedste forudsætninger for din isolering.

Hvis du er i tvivl om, hvilket materiale du vil anvende til din hulmursisolering, kan du få fat på vores energirådgiver, som tilbyder et gratis tjek af dit hus og de bedste råd til valget af isoleringsmateriale til dit hjem.

Vi har et korps af dygtige isolatører og energivejledere, der står klar til at yde den bedste service for dig. Giv et os kald, og lad os hjælpe dig med din efterisolering.