Isolering af loft med rockwool

Rockwool et dansk isoleringsmateriale

Fordele og ulemper ved rockwool - og hvad er det lavet af? få svaret her

Hvad er Rockwool?

Rockwool er et isoleringsmateriale med meget høj isoleringsevne (lambda 34-42), der ligesom glasuld fremstilles af mineralske materialer. Rockwool er et stenuldsprodukt, men i daglig tale kaldes det mineraluld, og i de fleste byggemarkeder kender man det fra de røde pakker med isolering.

Hvordan fremstilles stenuld?

Rockwool er en mineraluld som dannes af fibre fra sten (kalksten, vulkansk bjergart og produktionsrester (stenuldsbriketter). Stenuld sitrer ved ca. 750 grader og smelter ved ca. 1250 grader. Ved 1500 grader, smeltes stenuld med ler- og cementbriketter, og nu spindes massen til fibre, hvorefter der bliver tilsat en vandafvisende mineralsk olie samt bindemiddel. Nu opvarmes massen igen, hvor bindemidlet bliver til bakelit, så stenulden bliver fast og kan skæres i forskellige forme og tykkelser. Der er ikke noget, som går til spilde. Alle skærerester bliver bl.a. brugt til isoleringsgranulat, som kan bruges til loft- og hulmursisolering.

Rockwool Stenuld Isoleringsmateriale
Stenuld-Isoleringsmateriale

Hvor bruges stenuld?

Rockwool bruges i alle former for byggeri i dag. Det er faktisk også blevet brugt i forbindelse med renovering af Empire State Building i New York.

Bygningsisolering: Alt lige fra Rockwools FLEXIBATTS, som man kan købe i de fleste byggemarkeder, kan bruges til isolering af lofter, tunge ydervægge og skillevægge. Men bygningsisolering er også granulat, som bl.a. bruges til indblæsning i hulrum og på lofter.

Rørisolering: Det er rørskåle til isolering af kolde og varme vandrør – ikke kun for at holde temperaturen på vandet, men også for at undgå kondens. Der er også lamelmåtter til store og små ventilationskanaler/ventilationsanlæg. Alt dette kaldes også for teknisk isolering.

Tagisolering: Tagisolering er meget hårde isoleringsplader. De fås i både lige og kileskåret stykker. Dette kan f.eks. lægges oven på et gammelt tagpaptag, hvorefter der lægges nyt tagpap oven på. De bruges også på nybyggeri, hvor de lægges på betondæk inden der brændes tagpap på.

Facadeisolering: Facadeisolering er hårde plader, som monteres på ydervæggene via dybler, og efterfølgende bliver pudset. Du kan ændre hele udseendet på et hus ved en facadeisolering, da der findes mange detaljer, som kan tilføjes det endelige resultat. Du kan også vælge imellem en bred vifte af farver og strukturer i pudsen.

ROCKWOOL Granulat
ROCKWOOL Granulat

Suger Rockwool fugt?

Rockwool er imprægneret, så det er fugt og vandafvisende og kan ikke suge vand. Det kan kun optage vand, hvis det presses ind. Når presset stopper, vil vandet forsvinde og isoleringen vil tørre op igen – og uden at have taget skade. stenuld kan også bruges som det kappilarbrydende isoleringslag i terrændækkenkonstruktioner. Rockwool er diffusionsåbent, som er noget af det vi mener er vigtigst ved et isoleringsmateriale, da det giver et markant bedre indeklima.

Rockwool som lydisolering

Rockwool har gode egenskaber i forhold til lydisolering, og med den rette mængde isolering kan du reducere og forbedre lyden i din bolig. Efterisolering er ikke kun for at spare penge. Mange gange kan en hulmursisolering eller loftisolering give et helt andet indeklima, da akustikken bliver markant forbedret og vejstøj bliver reduceret. Så ved en efterisolering skal man ikke altid kun tænke på, hvad man sparer, men også tage med i betragtning om 100 mm mere giver en bedre komfort i boligen.

Fordele ved Rockwool?

 • Rockwool er en stor koncern og er et velrenommeret brand.
 • Hvert enkelt produkt er gennemtestet, og de leverer en bred vifte af produkter inden for isolering.
 • Rockwools produkter kan bl.a. bruges på Svanemærkede byggerier.
 • Rockwool har den højeste brandklassifikation og er dermed det isoleringsprodukt, som brandsikrer din bolig mest muligt. Det bruges ofte til passiv brandsikring. Rockwool granulat, som bliver brugt til loft- og hulmursisolering, har en EU-klasse på A1 (ubrændbar/ medvirker ikke til brand.)
 • Når stenuld skal bortskaffes, kan det afleveres til genanvendelse, så det kan blive smeltet om til ny isolering, der kan blive brugt igen.
 • Det er fugt og vandafvisende.
 • Stenuld er et uorganisk materiale, og danner ikke grobund for skimmel.

Ulemper ved Rockwool?

 • Hvis du har prøvet at arbejde med isolering før, er du jo nok godt klar over, at det kan klø som bare pokker, hvis man ikke har de rigtige værnemidler på.
 • Rockwool hulrumsfyld som bruges til hulmursisolering, har en dårligere lambdaværdi (isoleringsevne) end f.eks. Isover Insulsafe.
  Papiruld har en lambdaværdi på 39
  – Rockwool hulmusfyld har en lambdaværdi på 37
  – Isover Insulsafe har en lambdaværdi på 34
  – Jo lavere lambda værdi et isoleringsprodukt har, desto bedre isoleringsevne har produktet
 • Det kan ikke indblæses gennem små huller, som f.eks. glasuld og papiruld og kræver derfor ved hulmursisolering, at man udtager hele sten. Det gør en hulmursisolering med Rockwool dyrere, da der skal bruges mange flere timer på opgaven. Derfor er det ikke lige så diskret som hulmursisolering, hvor der kun bores små huller på 22 mm.

Bruger Calidi Rockwool?

Ja, det gør vi! Vi bruger det f.eks. nogle gange til efterisolering af skunke, hvor vi monterer batts på skunkvægge eller i forbindelse med isolering af krybekældre, hvor vi monterer Rockwool pladerne under gulvet. Vi bruger også nogle gange Rockwool granulat, til isolering af lofter. Vi har bl.a. isoleret loftet i forbindelse med renoveringen af ZBC Roskilde med netop stenuld granulat. Men til hulmursisolering, anbefaler vi Isovers Insulsafe, da det kan indblæses igennem huller af 22 mm, som er en lille smule større end en én-krone. Dette kan Rockwool granulat desværre ikke, da stenuld er et for tungt og dødt materiale til at fordele sig i hulmuren fra sådan et lille hul.

 

isolering af loft på zbc roskilde med Rockwool granulat
Isolering af loft på ZBC Roskilde med Rockwool granulat

 

efterisolering af loft med Rockwool granulat
Efterisolering af loft med Rockwool granulat

 

Isolering af loft
Isolering af loft

ROCKWOOL® logo - calidi

Resultaterne taler for sig selv

Træk pilen til venste eller højre

Før Loftisolering
Efter Loftisolering

Efterisolering af loft med Isover Insulsafe