2014-09-19 14.42.26-min

Leca nødder

Hvad er leca nødder?

Kært barn har mange navne. Leca letklinker går nemlig også under navnene leca nødder, ærter eller kugler. Det er et keramisk isoleringsmateriale, der baserer sig på ler fra den danske undergrund. De bliver kaldt nødder, fordi de har form som lette, brune kugler frem for batts eller granulat, som man kender det fra andre isoleringsmaterialer. Du kender dem måske også fra potteplanterne på terrassen, som måske har et lag af leca nødder under blomstermulden.

Denne type isolering har en høj lambdaværdi (λ) på 0,085. Når lambdaværdien er høj, betyder det, at materialet har en lav isoleringsevne i forhold til andre materialer på markedet.

Leca Danmark A/S er navnet på den førende, danske producent, der står for både udvikling til producering og salg af leca letklinker – både dem, som bruges til isolering og dem, der anvendes til potteplanter. Det er et produkt, du let kan finde i mange byggemarkeder.

Hvordan fremstilles leca nødder?

Leca nødder er udvundet af fed, plastisk ler fra en dansk lergrav. I produktionsprocessen bliver leret forarbejdet med forskellige erstatningsprodukter, som er til overs fra eksempelvis industrien, altså spildprodukter. Derefter knuses det. Leret tørres så i en tørreovn ved 400° og formes som små kugler eller nødder. Herefter bliver stykkerne brændt i en ovn, hvor der er skruet op til en temperatur på 1150°. Mens de er en tur i ovnen, ekspanderer kuglerne og består nu hver især af mange, små luftceller under en hård skal af ler. Derefter bliver de sigtet og sorteret i ni forskellige størrelser.

Skal nødderne anvendes som isoleringsmateriale, bliver de desuden overfladebehandlet, altså coated, hvilket er med til at gøre dem vandafvisende.

Hvor bruges leca nødder?

I starten, da leca nødder kom på markedet som isoleringsmateriale, var det typisk til fundamenter. I ældre huse omkring 60’erne og 70’erne blev letklinkerne ofte anvendt i hulmuren og har altså været et isoleringsmateriale til både hulmure og under støbte gulve i mange år. Det er blandt andet, fordi isoleringen er et porøst materiale og består af mange lufthuller og også skaber luftlommer, når de hældes i hulmuren og fordeler sig. Det har sidenhen vist sig, at de i hulmuren ikke har de store varmeisolerende effekter og en høj lambdaværdi. Det kan bruges til efterisolering, men der er andre materialer, du med fordel kan vælge, som er bedre til at fordele en jævn varme.

I dag anvendes leca nødder primært som dræn til fundamenter eller som isolering under terrændæk og kældergulve, fordi de er drænledende og kan holde til et højt tryk.

Jeg har leca nødder i min væg – hvad kan jeg gøre?

Hvis din hulmur er isoleret med leca letklinker, er det vores anbefaling, at du bør få det fjernet. Det er nemlig ikke et særligt effektivt isoleringsmateriale. Det kan vi hos Calidi nemt hjælpe dig med. De små leca nødder kan løbe ud, hvis et par mursten bliver fjernet. Og så kan vi i fællesskab finde et bedre isoleringsmateriale, der holder varmen inde og kulden ude i din bolig.

Fordele ved leca nødder

  • Leca nødder har en meget høj levetid, da lerproduktet er et uforgængeligt materiale.
  • Materialet er kappilarbrydende og drænende, altså vil det lede fugten væk. Det betyder, at nødderne altså kan forhindre, at fugt vil trænge op i gulvet. Derfor kan det heller ikke angribes af råd eller svamp.
  • Nødderne er lavet som et stærkt og komprimeret materiale. Det kan derfor tåle at blive udsat for en høj belastning som fx under et fundament.
  • Det er et let materiale og nemt at isolere med, da det ved indhældning former sig efter den plads, det skal være i. Det skal ikke skæres til og fordeler sig hurtigt rundt om rør, bjælker og lignende.
  • Produktet er lavet af ler, som er et naturligt råmateriale.
  • Leca nødder er et ikke-brændbart materiale.
  • Skadedyr som mus og rotter bryder sig ikke om denne type isolering og vil derfor helst ikke opholde sig steder, hvor materialet er anvendt.
  • Det indeholder ikke bindemiddel.

Ulemper ved leca nødder

  • Da leca isolering har en høj lambdaværdi, betyder det, at det ikke isolerer så godt. Du skal derfor have et noget større lag for at opnå en isoleringsværdi, der er på højde med andre materialer.
  • Isoleringsmaterialet kan angribe dine murbindere.
  • Har du denne type isolering i din hulmur, kan du komme ud for, at nødderne vil rulle ud, hvis du eksempelvis skal have åbnet op til at kunne skifte dine vinduer.
  • Under produktionen skal der anvendes en stor mængde energi til at brænde leret. Det betyder i sidste ende, at det er knap så miljøvenligt et materiale.
  • Materialet kan støve meget, når man skal blæse det ind. Det er dog muligt at anvende en smule vand, når man skal arbejde med det, for at mindske mængden af støv.

Bruger Calidi leca nødder?

Nej, det gør vi ikke! Til gengæld vil vi meget gerne hjælpe dig med at få det suget ud til fordel for et bedre materiale, der er bedre til at isolere. Vi ser nemlig, at folk, der får udskiftet deres hulmursisolering med et andet isoleringsmateriale, oplever og kan glæde sig over et sundere indeklima med ydermure, der isolerer, som de skal.

Så hvis du står og gerne vil efterisolere dit hjem, men allerede har leca nødder eller vermiculite i hulmuren, kan vi sagtens give dig en hånd. Vi sender nemlig gerne vores dygtige energivejleder ud for at tjekke din bolig helt uden beregning, som kan give dig et godt bud på, hvilket isoleringsmateriale der vil være mest fordelagtigt for dine hulmure.

Du kan nemt indhente et godt tilbud hos os. Tag eksempelvis et kig på vores isoleringsberegner Beregn pris for efterisolering af din bolig og vi er ikke længere end et kald væk. Vi kører nemlig rundt og efterisolerer i hele det danske land og skaber bedre indeklimaer for vores kunder!