Træfiberisolering

Træfiberisolering fra Hunton Nativo

Hvad er træfiberisolering?

Træfiberisolering er et af de nyere isoleringsmaterialer på markedet. Isoleringen er et træbaseret materiale udviklet af træfibre fra flis, som har mange af de samme egenskaber i forhold til varmeisolering, montering og konsistens som papirisolering. Det er blødt at røre ved og har en vatlignende konsistens. Materialets lambdaværdi (λ) har et stort udsving og ligger på 0,037-0,090 alt afhængt af producent. Men er du på jagt efter et miljøvenligt byggemateriale, så ligger træfiberisolering bestemt i denne kategori.

Isoleringsmaterialet er mere kendt hos vores nabolande samt USA, men det vinder større indpas på det danske marked.

Hvordan fremstilles træfiberisolering?

Isolering af træfibre bliver typisk fremstillet af nåletræ eller løvtræ, som man får fra blandt andet grene, ukurant træ og resttræprodukter. Når denne type isolering skal fremstilles, starter processen med fældningen af træet, som skal bruges til byggematerialer, møbler og lignende. Det træ, der er til overs, bliver hugget til flis. Denne flis bliver anvendt til træisolering.

Isoleringsmaterialet fremstilles ved lavt energiforbrug både som formstabile batts beregnet til bl.a. udvendig isolering og granulat, altså løst materiale, som kan blæses ind i konstruktionerne.

Alt efter formål bliver isoleringsproduktet fremstillet ved enten en tør eller en våd proces:

Man anvender typisk en våd proces, hvis materialet skal indblæses og anvendes til hulrum og loftrum. Træet bliver findelt, hvor træfibrene adskilles. Dernæst skal fibrene blødgøres i en våd proces. Her får du en ren, lys og vatlignende isoleringskonsistens, der egner sig godt til at blive blæst ind med en indblæsningsmaskine eller til at fremstille fleksible måtter til isolering.

Skal træet til gengæld anvendes typisk til faste isoleringsmåtter, facade- og undertagsisolering eller vindspærreplader m.fl., gør man brug af den tørre proces. Her bliver træet defibreret, hvilket resulterer i et grovere, mere brunt materiale end ved den våde proces. Denne proces kan man også anvende til indblæsning af løsuld.

Træfiberisolering behøver ikke imprægnering, da det har samme egenskaber som almindeligt konstruktionstræ. Til gengæld bliver det tilsat brandhæmmer, så det bedre beskytter mod brand.

Hunton Nativo TræfiberisoleringHunton Nativo Træfiberisolering

Hvor bruges træfiberisolering?

Træfiberisolering kan du anvende på mange områder både til nybyg og til efterisolering. Det frarådes dog at anvende isolering af træfibre i konstruktioner med risiko for fugt.

Ønsker du mere isolering på loftet, kan træfiberisoleringen sagtens lægges som et ekstra lag, uanset om du allerede har et lag mineraluld under. Vær dog opmærksom på, at isolering af træfibre er tungere end andre typer materiale. Træfiberisolering kan bruges til isolering af eksempelvis skillevægge ved at indsætte batts.

Gulv: Du kan anvende isolering af træfibre i gulvet, hvis konstruktionen er lavet af træ. Da materialet ikke kan tåle stor vægt, frarådes det at bruge under betongulv.

Udvendig isolering: Faste batts af træfiberisolering kan anvendes som udvendig isolering af ydervægge på huse bygget af træ. Efter montering bliver facaden oppudset og får dermed et flot look.

Suger træfiberisolering fugt?

Isolering af træfibre er kendt for både at kunne optage og afgive fugt, hvilket vil sige, det er godt til at lade huset ånde.

Træfiberisolering som lydisolering?

Træfiberisolering afdæmper lyd, fordi de har en høj densitet. Derfor kan denne type isolering altså anvendes på områder, hvor man gerne vil mindske støj.

Hunton Nativo Træfiberisolering
Hunton Nativo Træfiberisolering

Fordele ved træfiberisolering

  • Isolering af træfibre har en lambdaværdi (λ), som er på højde med mineraluldsprodukter. Dermed får du en jævn varmefordeling i dit hus. Det er nemlig effektivt til at dække og forebygge kuldebroer.
  • Træfibre er et diffusionsåbent materiale, som lader huset ånde, fordi dets gode egenskaber gør, at den er god til at udligne fugt. Det minimerer risikoen for råd og fugt i de bærende konstruktioner.
  • Træfiberisolering er et naturligt og bæredygtigt isoleringsmateriale, da træfibrene er lavet af genbrugstræ. Derudover kan det ligeledes genanvendes efter brug, og det kan nedbrydes i naturen. Det betyder, at der ikke er noget, der går til spilde i produktion og anvendelse af dette produkt.
  • Det kræver kun et lavt energiforbrug ved fremstilling.
  • Det er et meget klimavenligt materiale til isolering, eftersom træ lagrer CO2. Det betyder, at den ikke belaster klimaet. Desuden kan man plante nye træer.
  • Er tilsat stoffer, som gør deres holdbarhed længere og mere brandsikker.
  • Du kan anvende materialet på trods af en beskadiget dampspærre.
  • Det er et behageligt materiale at røre ved. Når du skal arbejde med materialet, vil du nemlig opdage, at det ikke klør og kradser, som eksempelvis mineraluld kan gøre.

Ulemper ved træfiberisolering

  • Ligesom ved papirisolering må man have i mente, at det er et produkt, som kan falde lidt sammen alt afhængigt af dets massefylde og vægt. Derfor skal der påregnes et tykkere lag i installationen.
  • Træfiberisolering kan være lidt dyrere end andre isoleringsmaterialer.
  • Produktet er ikke så modstandsdygtigt mod brand. Det bliver dog tilsat brandhæmmende midler.
  • Det kan støve lidt, når der arbejdes med dette materiale i forhold til mineraluld. Derfor kan du med fordel anvende støvmaske eller lidt vanddamp ved anvendelse af dette isoleringsprodukt.
  • Da træfibre er et organisk materiale, vil det blive nedbrudt med tiden.

Bruger Calidi træfiberisolering?

Ja, det gør vi! Isolering med træfibre er et af de materialer, vi anvender til efterisolering af ældre huse. Det er dog ikke så tit, vi er ude med det.

Vi har sidst isoleret med træfibre hos en kunde, som ønskede denne type isolering, fordi det er et særdeles miljøvenligt valg. Vores kunde havde fået lagt nyt tag, som skulle isoleres. Normalt lægger man undertag, men vores kunde havde i stedet for dette lagt træplader på hver side af spærene, som skabte et hulrum. I dette rum kunne vi blæse isoleringen ind ved at sænke vores indblæsningsrør ned mellem pladerne, hvor granuleringen kunne fordeles og komprimeres, så det ikke giver samlinger. Røret blev så løbende trukket op, som hulrummet blev opfyldt af materialet. Det gav et godt resultat og en tilfreds kunde.

Vi vil også gerne hjælpe dig i mål med dit efterisoleringsprojekt, uanset hvilken krog af Danmark du befinder dig i. Kontakt os for at få et godt tilbud på efterisolering af enten din hulmur eller dit loft. Vi kan nemlig garantere god service og ordentlig rådgivning med i handlen, og vi glæder os til at samarbejde med dig!