ventilation

Fejl på ventilationsrør

Nu tænker du sikkert, ”de fejler ingenting” men hvornår har du tjekket dine ventilationsrør sidst? Hvis du ikke allerede har gjort det, er jeg sikker på at den her artikel kan få dig op af stolen i en fart…

Ventilationsrør = skimmelsvamp

Vi ser desværre rigtig ofte fejl på ventilationsrør, når vi er ude at isolere. Der er flere former for fejl, men fælles for dem alle, kan én simpel fejl på ventilationsrørene i din bolig få katastrofale følger i form af skimmelsvamp i loftkonstruktionen.

Nedenfor, kan du læse om nogle eksempler vi har stødt på, og faktisk ser oftere og oftere når vi er ude for at isolere. Fejlene opstår ikke kun i gamle huse, så det er også vigtig viden hvis du er ved at bygge hus, eller har et hus af nyere dato.

Vand i ventilationen

Vi oplever ret ofte, at der lægger vand i ventilationsrørene. Fejlene opstår som regel ved, at der er et stykke af røret som er uisoleret. Når der så ryger varm damp igennem røret når man er i bad, og det så samtidig er -10 grader udenfor, dannes der en voldsom kondens inde i røret og der kan sagtens på ganske kort tid komme til at lægge store mængder med vand inde i røret.

For langt ventilationsrør og mangelfuld isolering.
For langt ventilationsrør og mangelfuld loftisolering.
Her ses tydeligt vand i ventilationsrør
Her ses tydeligt vand i ventilationsrør, (aftræk fra emhætten)

 

Fejl i Emhætten

Det ses også ofte at vi støder på et utæt rør hvor den varme damp fra køkkenet blæser direkte ud på loftrummet, da røret er utæt, hvilket kan medføre at der desværre hurtigt kan opstå skimmel på loftet. Dette forekommer både på nye og gamle huse. Derfor er det en god idé at tjekke ventilationsrørene med jævne mellemrum.

Utæt rør fra emhætterør, som vi opdagede i forbindelse med efterisolering af loftet
Utæt rør fra emhætterør, som vi opdagede i forbindelse med efterisolering af loftet

Fejl i Emhætten Nybyg

Et andet eksempel som heller ikke er unormalt er, det her på et helt nybygget hus, hvor vi opdagede at de simpelthen aldrig havde monteret emhætten på motordelen, så alt maddampen kom direkte op på loftet.

Emhætterør er ikke monteret på motordelen, så alt kondensen bliver blæst ud på loftet
Emhætterør er ikke monteret på motordelen, så alt kondensen bliver blæst ud på loftet

Nybyg

Det ses desværre også rigtig ofte på nybyg at der er blevet tændt for ventilationsanlægget inden der er blevet isoleret på loftet. Hvilket gør at der hurtigt kommer til at danne sig kondens på ventilationsrøret, og når der er nok kondens, drypper det ned på loftet som så danner små vandpytter flere steder rundt omkring på loftet, fordi rørene ganske enkelt står og drypper med vand.

Kondens på uisoleret ventilationsrør på loft
Kondens på uisoleret ventilationsrør på loft

Tjek dine ventilationsrør selv

  • Er der korrekt isoleret?
  • Tænd for emhætten, er den tæt?
  • Tænd for badeværelsesventilationen, er den tæt?

Hvis du ikke er tryg ved at tjekke dine ventilationsrør og isolering selv, kan du altid kontakte os, enten i vores kontaktformular, eller direkte på telefon 5030 4949 hvor en af vores rådgivere sidder parat til at hjælpe dig.