Hvad er vermiculite?
Vermiculite kender du måske også som ekspanderet glimmer. Det er et isoleringsmateriale, som er udvundet af naturlige, skinnende mineraler. Det minder udseendemæssigt om sten, popcorn eller guldkornflager og har en gråbrun farve. Det er et isoleringsmateriale, som har en lambdaværdi (λ), der ligger på 0,091 og er derfor væsentligt højere end andre produkter, der bruges til isolering.
Størstedelen af vermiculiteproduktionen kommer fra Sydafrika og USA, men også en lang række andre lande.
Det er desuden et omdiskuteret materiale, eftersom det fik sit velkendte rygte for at være asbestholdigt. Asbest behøver næppe en introduktion, men er du ikke bekendt med det, er det et naturligt forekommende mineral. Det er dog siden 1980’erne blevet forbudt at anvende som isolering, fordi det kan skade lungerne, hvis man indånder det. Det forekommer derfor ikke længere i byggematerialer, men er stadig at finde i ældre bygninger, hvor der er blevet isoleret med vermiculite.
Hvordan fremstilles vermiculite?
Vermiculite er forskellige stenarter, som i processen knuses til små sandkorn, som opvarmes ved høje temperaturer. Flagerne ekspanderer og får dermed en større massefylde. Selve processen minder lidt om, at sandkornene popper lidt som popcorn til granulat. Denne volumenforøgelse gør desuden, at materialet kan opsuge vand, varme og lignende.
Hvor bruges vermiculite?
Vermiculite blev hyppigt brugt som isolering i 1970’erne og 80’erne. Det er dog ikke tidssvarende længere og bliver derfor ikke rigtig anvendt længere grundet sin dårlige isoleringsevne. Der er nemlig kommet bedre isolerende produkter på banen. Materialet har været anvendt til blandt andet isolering af hulmuren, lofte og skorstene.
Da materialet kan modstå høje temperaturer og desuden er god til at absorbere fugt, har det været ideelt til isolering af områder, der er udsat for høj varme som eksempelvis et brændkammer eller i en brændeovn. Her bliver det dog anvendt i pladeform, som er ildfaste.
Jeg har vermiculite i væggen – hvad kan jeg gøre?
Da vermiculite kan indeholde asbest og ikke her en høj lambdaværdi er det ikke et særlig effektivt og sundt isoleringsmateriale i forhold til nyere materialer. Hvis du er i tvivl, om din vermiculite isolering indeholder asbest, kan det lade sig gøre at få materialet testet. Det er nemlig ikke usandsynligt, hvis dit hus er isoleret med vermiculite før 80’erne.
Hvis din hulmur er fyldt med gammel isolering som vermiculite eller leca nødder, er det vores klare anbefaling, at du bør få suget dette materiale ud af professionelle og i stedet få et andet, bedre isoleringsmateriale ind. Da isoleringen er et granulat, kan det nemt løbe ud af hulmuren. Dette gøres ved at tage et par mursten i bunden af hulmuren ud og dermed tømme ydermurene for denne type isolering.
- Ekspanderet glimmer er et af de isoleringsmaterialer, som kan bryste sig af at have støjdæmpende egenskaber. Det kan altså fordelagtigt minimere lyd ved at være i hulmuren.
- Det har en ubegrænset levetid som isoleringsmateriale.
- Isoleringsmaterialet kan modstå høje temperaturer. Det er derfor velegnet til brandsikring, hvorfor det har gode fordele, når det skal anvendes i brændkamre og brændeovne.
- Vermiculite udgør ingen risiko for at blive inficeret med skimmel og svamp. Det er netop et fugtfjernende materiale.
- Materialet er et let materiale med en lav vægt.
- Da isoleringen kommer i granuleret form, skal det ikke tilskæres som eksempelvis batts. Det betyder også, at det desuden har nemt ved at fordele sig i det område, det skal anvendes.
- Det er ikke et produkt, som forårsager irritation i huden, hvis man skal arbejde med det. Dette kan man opleve ved eksempelvis mineraluld.
- Det er ikke et materiale, som afgiver en dårlig lugt.
Ulemper ved vermiculite
- Som allerede nævnt er det ikke et effektivt isoleringsmateriale grundet den høje lambdaværdi (λ). Det er ikke et særligt varmeisolerende materiale, hvorfor det er svært at bevare et sundt indeklima i hjemmet.
- I nogle vermiculite-produkter er der iblandet asbest under fremstillingen. Det betyder, at vermiculite, som er anvendt som isolering i ældre huse, kan være asbestholdigt. Derfor skal man være forsigtig og tage sine forbehold, når det som isoleringsmateriale skal udskiftes, fordi støvet kan forårsage alvorlige helbredsproblemer, hvis det indhaleres.
Bruger Calidi vermiculite?
Nej, det gør vi ikke! Vi mener ikke, at det er et særligt effektivt isoleringsmateriale. Til gengæld tilbyder vi at fjerne dette materiale for dig. Hvor vi har udskiftet vermiculiten til fordel for et bedre isoleringsprodukt, har vores kunder oplevet en kæmpe forskel, når det kommer til et bedre indeklima. Derfor kan du tage kontakt til os, hvis du har et hjem, der er isoleret med ekspanderet glimmer. Sammen med os kan du få rådgivning om et isoleringsmateriale, der bedre kan betale sig i dit hjem. Vi har nemlig flere isoleringsmaterialer, der er fordelagtige at bruge i din hulmur, som vi gerne installerer for dig.
Vi dækker hele landet og kører gerne ud til dig til et gratis isoleringstjek af en af vores energivejledere, som også gerne vil give dig et bud på, hvad der vil være det mest optimale materiale til din efterisolering. Hør desuden vores glade kunder fortælle, hvordan de oplevede vores service og en forbedring af deres indeklima, efter vi havde været ude for at efterisolere.
Skal det være dig, der kommer til at opleve effekterne af en efterisolering og god service? Så er det bare med at ringe os op eller sende os en mail via vores kontaktformular – vi er klar til at tage arbejdshandskerne på og give den en skalle!